Payday Loans

Keresés

A legújabb

GULAG RÉM-KÉP-REGÉNY PDF Nyomtatás E-mail
2011. május 28. szombat, 13:10

dszbaldajev

GULAG-SZTORI RÉM-KÉP-REGÉNY

Irta és rajzolta
Dancig Szergejevics Baldajev (1925 - 2005)
MVD őrnagy


Az itt látható képregény rajzolója maga is megjárta a Gulagot, de nem rabként, hanem börtönőrként. Néprajzi érdeklődésből és pedagógiai szándékból indittatva rajzolta és irta le a Gulag borzalmas világát. Ebben a képregényben nem csupán az információk hátborzongatóak, hanem az is, ahogyan a "naiv művész" horrortörténete a szovjet plakátok és a nyugati képregények sablonjaival keveredik.

Dancig Szergejevics Baldajev Leningrádban élt nyugdijas nyomozó gazdag burját-mongol családból származott. Apja, Szergej Petrovics Baldajev, jó nevű folklorista. 1938-ban koholt vádak alapján mint a nép ellenségét letartóztatják, két évig fogva tartják, majd húsz évre száműzik. Ezekben az években a Baldajev nemzetség ötvennyolc tagja esett a terror áldozatául.

Dancig Baldajev két évet gyermekotthonban tölt, majd 1940-41-ben az irkutszki képzőművészeti főiskolán tanul. A háború kitörésekor önként jelentkezik a frontra. Leszerelése után a belügyi alakulatokhoz irányitják, ettől kezdve egészen 1981-ig nem kerül le róla az egyenruha: volt tűzoltó, börtönőr, NKVD-katona és belügyes tiszt. A leningrádi bűnügyi nyomozóosztály őrnagyaként ment nyugdijba.

Amatőr nyelvészként tizezer szóból álló argószótárt állitott össze, de gyűjtötte például az elitéltek tetoválásait is. Mindig érdekelt a börtönrend, a börtönélet. Különösen arra voltam kiváncsi, milyen körülmények között éltek az elitéltek - mondta a vele készült interjúban.

http://www.gulag.hu/baldaev/page00.htm

gulag