Payday Loans

Keresés

A legújabb

A bennünk élő mítosz: A lények PDF Nyomtatás E-mail
Magyar "pogány" ősvallás - Magyar népi hiedelmek/kereszténység

tltos a srknnyal

16:00, Csütörtök (május 19.), PAX Tv  

A bennünk élő mítosz
A lények

ismeretterjesztő filmsorozat, 6. rész, 56 perc 

rendező: Galló Krisztina
zeneszerző: Pacsay Attila
közreműködő: Csörgő Zoltán, Kovács Gábor, Köves Slomó, Mireisz László, Sári László, Tar Ildikó, Vörös Ákos
narrátor: Margitai Ági
szerkesztette: Dobay Ádám
főszerkesztő: Varjasi Farkas Csaba


Az aktuális rész ismertetője: A mítoszok csodás lényeinek emléke a mai napig elevenen él a világ különböző kultúráiban. De tudjuk, hogy kik valójában a tündérek, hányféle fajtájuk ismert, és mi közük van például az angyalokhoz? Hogy mi a különbség a keleti és a nyugati sárkányok között, és hogy kik a sárkányos varázslók? És azt, hogy a magyar néphagyomány lidérce hány különféle alakban jelenik meg szerte Európában?

A film ismertetése: A bennünk élő mítosz a világ mitológiai, vallási és kulturális rendszereiben megjelenő közös motívumokon keresztül kíván átfogó és összefüggő képet nyújtani a mitológiai rendszerek belső történetének alakulásáról, az ember mitológiához fűződő viszonyáról, a mítoszok és a ma élő ember mindennapjainak kapcsolatáról, valamint a mítoszok manapság elfeledett szerepéről. Nyolc részben, a mitológia időrendje szerint követjük végig a világ és az emberiség történetét, ahogy azt a mitológiák és az archaikus kultúrák hagyományai elmesélik, a teremtésmítoszoktól kezdve, az aranykoron és a szakralitástól fokozatosan eltávolodó korokon át a világvége mítoszokig.
A sorozat célja, hogy az archetípusok és mítoszok kapcsolatain és különbségein keresztül rávilágítson arra, hogy a mítosz jóval több, mint régmúlt korok meséje: kulcs az ember lényegének megértéséhez, és módszer a mai kor embere számára, hogy segítségével újra utat találjon az elveszettnek hitt szentség felé.