Payday Loans

Keresés

A legújabb

Jókai Anna: Ne féljetek - hangoskönyv PDF Nyomtatás E-mail
Az én internetes könyvtáram
2011. május 16. hétfő, 15:54

gyurkovics tibor szakonyi kroly s jkai anna

Jókai Anna
Ne féljetek


MVGYOSZ hangoskönyvek

TARTALOM, FÜLSZÖVEG

Tartalom

"Az élet estéje magával hozza lámpását" (Joubert)
"Legyetek saját magatok lámpásai" (Buddha)
"Én vagyok a világ világossága" (Krisztus)


Fülszöveg

Jókai Anna Kossuth-díjas író új könyve az öregedés és a halál regénye, ugyanakkor a négy főhős életének teljes spektrumát öleli fel. Bár a legjelenebb jelenben végződik, az egyes sorsok múltja is megelevenedik: a Horthy-Magyarország, a személyi kultusz, a puha diktatúra esztendei, majd a rendszerváltás reményei és csalódásai, 1997-ig. Két asszony (a volt stewardess és a szociális gondozó) és két férfi (a pszichiáter és az ügyvéd) története, de a gyermekek, unokák, "ősök" története is. Különlegessége a regénynek, hogy a négy ember közül nem mindegyik ismeri a másikat, mégis szoros szálak fűzik őket össze. A párban élők a kudarcba fuladt régi szerelmet keresik. Tudati életünk más felettes valóságban zajlik, mint a mit közvetlenül megélnek. A sodró erejű, konvenciókat felrúgó történetnek eredeti formai megoldása van, amit azonban a közlendő követel meg: misztérium-dráma-jellegű kivetítése a lelki-szellemi síknak, maga a mindennapi eseménysor pedig aláfestésként, zárójelben, esetenként mintegy "ellenpontozva".

A regény sokféleképpen olvasható: halálfélelem elleni orvosság, talán javallott beavatási út, de mindenképpen segítség a méltó élethez és a jó halálhoz. De egy kiégethetetlen nagy szerelem históriája is. Kíméletlen kor- és kórrajz az ezredforduló felé haladó világról. Őszinte megfigyelések, mozzanatok a lepusztuló létről, a fizikum hanyatlásának fokozatairól - és ugyanakkor metafizikai távlatokba emelt vigasz: az igazi Én-tudatot kiküzdő ember számára. Izgalmas könyv, kinek ajánlott olvasmány, kinek kötelező. Határozott véleménynyilvánítás a mindenkit érintő kérdésben: életünk minősége függ össze halálunkkal. Semmi pesszimizmus: itt a halál perce kiragyog.

http://mek.oszk.hu/05300/05354/#

*

Jókai Anna: Ne féljetek (2000)

Szerző hangoskonyv @ 2011/04/27

Alcím: Mozaikok Jókai Anna regényéből | Kiadó: Magyar Rádió (Kossuth)
Szereplők: Mária – Kútvölgyi Erzsébet; Márió – Tordy Géza; Villő – Kováts Adél; Richárd – Lukács Sándor; Az elbeszélő – Jókai Anna

Hangmérnök: Varga Károly és Maksai Helga | Zenei szerkesztő: Takáts György
Dramaturg: Palotás Ágnes | Rendező: Varga Géza
Játékidő: 05:17:46 (317:46) | Bitráta: 64 Kbps / 44 mHz / Stereo
Kategória: Rádiójáték


Jókai Anna Kossuth-díjas író könyve az öregedés és a halál regénye; ugyanakkor a négy főhős életének teljes spektrumát öleli fel. Bár a legjelenebb jelenben végződik, az egyes sorsok múltja is megelevenedik: a Horthy-Magyarország, a személyi kultusz, a puha diktatúra esztendei, majd a rendszerváltás reményei és csalódásai, 1997-ig. Két asszony (a volt stewardess és a szociális gondozó) és két férfi (a pszichiáter és az ügyvéd) története, de a gyermekek, unokák, “ősök” története is. Különlegessége a regénynek, hogy a négy ember közül nem mindegyik ismeri a másikat, mégis szoros szálak fűzik őket össze.

http://hangoskonyv.wordpress.com/2011/04/27/jokai-anna-ne-feljetek-2000/

LAST_UPDATED2