Payday Loans

Keresés

A legújabb

Moliere-Kazinczy: A botcsinálta doktor PDF Nyomtatás E-mail
Boldog-boldogtalan emberek életminősége
2011. május 16. hétfő, 11:41

molire-kirly


A botcsinálta doktor
magyar játékfilm, 54 perc, 2011


rendező: Zsigmond Dezső
író: Moliere

szereplő(k):
Iványi Tamás (Demetrovics, görög boltos)
Kiss Melinda (Kati, a leánya)


Moliére A botcsinálta doktor című művét Kazinczy Ferenc fordította, magyarította és ültette át a zempléni környezetbe. A Zemplén Tv Sárospatakon és Zemplén több településén - Károlyfalván, Erdőbényén, Makkoshotykán és Tokajban-, amatőr színészek közreműködésével forgatott a műből tévéfilmet.
A vígjátéki történet szerint Rigó Dávid kádármester a botcsinálta doktor hálátlan szerepébe kényszerül. Első "páciense" a gazdag Demetrovics kereskedő Kati lánya, aki ismeretlen okból a némaság betegségébe esik. Hosszabb "vizsgálat" eredményeként derül csak ki, hogy egy kényszerházasság elől kíván ilyen módon kibújni, s valójában egy ifjúba szerelmes és csak az időt húzza a szótlansággal, míg a fiatalember az örökségéhez nem jut. Rigó Dávid hiába "gyógyítja" meg a leányt, majdnem akasztófára jut miatta.

Szereplők: Donkó József (Rigó Dávid, kádármester), Kádárné Szász Hilda (Erzsók, a felesége), Iványi Tamás (Demetrovics, görög boltos), Kiss Melinda (Kati, a leánya), Jászter Beáta (Sára, gazdasszony Demetrovicsnál)

LAST_UPDATED2