Payday Loans

Keresés

A legújabb

Ottlik Géza: Az utolsó mese PDF Nyomtatás E-mail
Szép novella, elbeszélés, történet, mese
2010. július 23. péntek, 11:07
Ottlik Géza: 
Az utolsó mese


Volt egyszer egy elvarázsolt királyfi, aki egy tündérszép királykisasszony kezére pályázott. De csak úgy kaphatta meg, ha előbb legyőzi a hétfejű sárkányt, felépíti a kacsalábon forgó kastélyt, s felébreszti és megnevetteti a befalazott, alvó királykisaszszonyt. Sok-sok vesződség, kaland, hőstett, utazás és munka árán legyőzte hát a hétfejű sárkányt, felépítette a kacsalábon forgó kastélyt, és felébresztette az alvó királykisasszonyt. No, az mindjárt elmosolyodott, s megtartották a lakodalmat. 

Aztán, hogy ez is véget ért, leültek egymással szemben, és mosolyogtak. 

De eltelt egy nap, s még egy, még egy. Már az első is igen hosszú volt, mert sok órából állt, az órák meg sok percből, a percek sok másodpercből. 

– Hát most mihez fogjunk? – kérdezte a királyfi. 

– Most boldogok vagyunk – mondta a felesége. 

– Igaz is. 

De három nap múlva a királykisasszony szólalt meg. 

– Mit is csinálunk most? – azt kérdi. 

– Hát boldogok vagyunk – mondta az ura. 

– Vagy úgy, persze. 

Megint mosolyogtak egymásra egy napig, de akkor egyszerre felállt mind a kettő. 

– No csak. 

– Van egy ötletem – mondta a királyfi. – Befalazlak és elaltatlak megint. 

– Jó! 

– Lerombolom a kacsalábon forgó kastélyt, és föltámasztom a hétfejű sárkányt. Hogy újra legyen mit építenem, és legyen kit legyőznöm. 

Neki is fogott mindjárt. Csakhogy ez nem volt már olyan egyszerű. Sem a sok vesződség, még több hőstett, sem kaland, jövés-menés árán sem bírta lerombolni a kastélyt – mert az mindig elfordult előle a kacsalábakon -, még kevésbé bírta helyére tenni a sárkány levágott hét fejét, s nem lehetett a királykisasszonyt sem befalazni, elaltatni többé. Teltek a napok, amikből hónapok lettek és rövid esztendők, s így küszködtek. 

Még ma is élnek, ha meg nem haltak. 

Ottlik Géza, 1945