Payday Loans

Keresés

A legújabb

Podmaniczky Sz.: Szép Magyar Szótár PDF Nyomtatás E-mail
Nyelvformák és életformák - Nyelvformák és életformák

abc

Podmaniczky Szilárd: Szép Magyar Szótár,

Podmaniczky Mûvészeti Alapítvány, 2009. Grafikus iniciálék: Igor Lazin, Vászonkötés, 712 oldal, 4900 Ft.

A Szép Magyar Szótárban 5000 történet olvasható abc-sorrendben. A könyv anyagának egy része 2003 és 2008 között minden héten folyamatosan megjelent az Élet és Irodalomban. Nyilvános születésének köszönhetõen 2006-ban elnyerte a hollandiai Irodalmi Figyelõ Díjat, amelybõl minden évben egy darabot osztanak ki. Egyedülálló alkotás a magyar és a világirodalomban. A könyv anyagából hangjáték készült a Rádiószínházban, és rajzfilm is született belõle, Máté Gábor hangjával. Színházi produkcióként a Múzeumok éjszakáján a KoMa Színház mutatja be a Szépmûvészeti Múzeumban. A könyvet Csuja Imrével bemutatják a Könyvfesztiválon, és Alföldi Róberttel a Nemzeti Színházban rendezett AEGON-esten.


ABLAK A sátortetõs ház két ablaka messzirõl úgy világított a sötétben, mint egy mozdulatlanul figyelõ szempár. Miután lekapcsolták a villanyt, már senki nem vigyázott a háziakra.

ÁBRA A turistavezetõ széthajtott egy kartontekercset, melyen az erdõben való eligazodást segítõ ábrák sorakoztak. Még föl sem emelte pálcáját, hogy elmagyarázza a jelzéseket, mikor egy nõ közbeszólt. Hány éves is maga, fiatalember?

ABRAK A lovat viszonylag hosszú kötélen engedték, ám az abrakig nem ért el. Vicsorogva nyerített, kapálódzott. A ló gazdája büszkén mesélte a kocsmában, hogy nézzék, az õ lova egy héttel elõtte megérzi, ha vihar közeleg. ABRAKADABRA A varázsló beültette a nõt a dobozba, amelynek lezárta az ajtaját, letakarta egy lepellel, majd hosszú kardokat döfött bele. Abrakadabra, mondta, és megforgatta. Mozdulatai fürgék és magabiztosak voltak, ám ezen az elõadáson, mikor ismét kinyitotta a dobozt, a szokásosnál is nagyobb zúgolódás támadt a nézõtéren.

ÁBRÁNDOZIK Majd jön a szõke herceg, fehér lovon, és végre elvisz innen messzire, ábrándozott a nõ, s a falra erõsített rozsdás zászlótartóba becsavarta a nemzeti színû lobogó vaskos nyelét.

ÁBRÁZAT A vonat hangos fékezéssel megállt a peronon. Az aszszony, hosszú fürtjeit lengetve olyan ábrázattal szállt ki a kocsiból, mint aki kofferjében csak a frizura elkészítéséhez szükséges, összecsukható dauer-készletet hordozza.

ÁBRÁZOL A szobrász egy középnagy gipszfigurában úgy ábrázolta a nõt, hogy az nem ismert magára. Nem szólt egy szót sem, csak hosszú meztelenségét érezte hiábavalónak.

ABRIKTOL A sár tengelyig ért, a bevadult kocsis bõrszíjas ostorával abriktolta a lovakat. Az állatok prüszkölve nyerítettek. Az egyik elcsúszott, és a rúd alá fordulva fetrengett a sárban. Egy kislány színes mezei csokrot hajított a kerekek alá, és láss csodát, a kocsi kilendült a sárból. Ez így túl giccses, zsörtölõdött az izzadt kocsis, de belátta, néha ez a megoldás.

ABRONCS A gumit szempillantás alatt átfúrta a szög, a kocsi irányíthatatlanná vált, a kopogó abroncs szikrákat hányt a járdaszigeten. A férfi kiszállt, belerúgott az autóba, üvöltve szidta az eget, mikoron arcába rondított egy madár.

ABROSZ A konyhai asztalt sárga alapon kék virágmintás abrosz borította. Rajta kenyérmorzsa, vízgömbök, és egy félig rágott csípõs zöldpaprika. Valaki veszettül nyögdécselt a bezárt ajtó mögött.

ABSZINT A vékony falú, zöld színû pohárkába, amit apró, sárga virágszirmok díszítettek, vékony sugárban folyt az abszint. Szintje oly lassan emelkedett, mintha az idõt mérnék vele.

ACÉL A fába acél nyílvesszõ fúródott. A fa a beütött seb körül lassan levet engedett, s idõvel begyógyult. Madár szállt a nyílvesszõre, mely a fából úgy állt ki, akár a többi ága, viszont ez az ág, csodálkozott a madár, egyenes és tollban végzõdik.

ÁCS Az ács már húsz éve dolgozott a szakmában, de nem tudott úgy munkába állni, hogy el ne énekelje legalább magában a „Dolgoznak az ácsok, hullnak a forgácsok” kezdetû dalt. Miután elõször tört el alatta a léc, gyakran hozzáénekelte: „potyognak az ácsok”.

ACSARKODIK Ahogy kamaszodott a fiú, egyre többször acsarkodott az anyjával, hogy így nem, meg úgy igen. Az asszony belefáradt a sok hercehurcába, esténként azon elmélkedett, milyen bátor volt, hogy minden elõismeret nélkül világra hozott egy gyereket.

ÁCSINGÓZIK Az igazgató pályázatot írt ki az igazgató-helyettesi állásra. Igazából semmi értelme nem volt ennek a posztnak, egyszerûen kíváncsi volt rá, ki ácsingózik a helyére.

ÁCSOL Három férfi ácsolta a ház tetejét, nyár volt, szélcsend és párás levegõ. A gyors munka végett egyszerre öt-hat szöget is tartottak a szájukban. Ha elfogyott a muníció, egy kisfiú újratöltötte, és magasba hajította a szögtáskát. Évek múlva is maga elõtt látta a repülõ szögeket, amelyek a ház gerendáiban feszültek.

ÁCSOROG Egy keskeny beugróban ácsorgott az asszony, az esõ szorította be oda. A csatornából kiömlõ víz lassan bekerítette. Táskát és szatyrot szorított a hasához, valahová a távolba nézett, mintha az okát keresné, miért nem tanult meg úszni.

AD Hidd el, képes lennék az életemet adni érted, csillogott a fiú szeme, s úgy gesztikulált, mint aki porhanyós földet szór a szélbe. Hm, mondta a lány, elhiszem, de most inkább add viszsza a pénztárcámat.

ADAG Sajnálom, mondta a pincér, csak egy adagra való szûzpecsenyénk van. Melyikõjük kéri? A két férfi egymásra nézett és egyszerre mondták azt, hogy õ.

ADAKOZIK Az ember azért adakozik, hogy könnyítsen a lelkiismeretén, ami a világban uralkodó nyomorúság miatt nyomasztja, mondta a professzor. Hogy minél szegényebb valaki, annál adakozóbb? Ez természetes. Minél közelebb vagyunk a nyomorúsághoz, annál pontosabb a róla alkotott kép.

ÁDÁMCSUTKA A férfi nyakából kiugró ádámcsutka minden nyelésnél le-fel járkált. Hiába igyekezett a nõ, a szeme folyton rátévedt, egy idõ után csakis azt bámulta. Nem szerette volna elszalasztani a pillanatot, mikor a bõrt átszakítja a hegyes porcdarab.

ADANDÓ A férfi minden adandó alkalommal meglátogatta az anyját, aki betegen feküdt az öregek otthonában. Sajtot, kekszet és virágot vitt neki, ez volt az örök három kívánság. Egyszer egy szürke, téli napon mégis úgy búcsúzott a fiától, hogy megkívánta a görögdinnyét.

ADAT Az új elméletek szerint minden csak adat és információ. Adatok végtelen halmaza a test, a gondolat, amely születik és múlik. A szerelemben információ árad egyik szívbõl a másikba, s ha elveszni látszik, nincs csalódás, hiszen a világban csak az elmúlásra van biztos garancia.

ÁDÁZ A jó és a rossz ádáz harcot vívott egymással, végül a jó gyõzedelmeskedett. A jó és a rossz ádáz harcot vívott egymással, végül a rossz gyõzedelmeskedett. Láthatjuk, mondta a professzor, milyen egyszerû a világ, ha csak jókból és rosszakból áll. És mert a világ bonyolult, azt a következtetést kell levonnunk, hogy nincs rossz és nincs jó. Vagy nem folytatnak egymással ádáz küzdelmet.

ADJONISTEN Adjonisten, bátyám, köszönt a postás a kertben ásó bácsikára. Fogadjisten, válaszolt a bácsika. Nem túl korai még a kertásás, kérdezte a postás. Dehogynem, válaszolta a bácsi, csak nem szeretném, ha tavasszal a feleségemre maradna a munka.

ADÓ Pontosan annyi adót fizetek, végezte hangos számításait a férfi, amennyibõl takarékoskodni és utazni lehetne. Ne edd magad, kérte a felesége, lehet, hogy valamit rosszul számoltál. Az a baj, mondta a férfi, hogy én is mindig ebben reménykedem.

ADOGAT Teniszhez öltözve lépett pályára a két barátnõ. Ki adogat elõször, kérdezte a kisebb. A gyengébb kezd, kezdjél, válaszolta a nagyobb. A kicsi ásszal indított, majd így szólt. Üssél bele te is, így nem lesz jó, ha csak ott állsz.

ADOMÁNY A város legforgalmasabb pontján rákos gyerekeknek gyûjtöttek adományt. Kérem, adományozzon, a beteg gyerekekért, lépett a sétáló férfi felé a nõ. A férfi megtorpant, a nõ melleit nézte, majd elõhúzta a pénztárcáját.

ADOTTSÁG A leány olyan adottságokkal rendelkezett, amelyek alapján nem volt nehéz megállapítani, hogy festõ vagy világhírû jégtánc-koreográfus lesz belõle. De azzal sem okozott csalódást, hogy testépítõ lett.

ÁG Az elsõ napfényes tavaszi héten rügyeit bontogatta a fa. Az egyik vaskosabb oldalágon viszont meg se moccantak a rügyek, s ahogy nõttek a levelek, jól látszott, a fának ez a része elfagyott a télen. Ki tudja, nézte merengve a kertész, mire ébredünk mi is reggelente.

AGANCS Néhány nappal azután, hogy a szarvas levetette az agancsát, növekedésnek indult az új agancs. Addig is könnyûnek érezte magát, mint egy madár.

ÁGASKODIK A kisfiút áthívták a szomszédba meggyet szedni, merthogy õ olyan ügyesen mászik fára. Büszke volt magára. Délután ért a fa koronájáig, mikor is hosszan nyújtózva ágaskodott egy fürtös meggyért. Hiába nyújtotta a kezét, a távolság nem hogy csökkent volna, de nõtt. Furcsállta a dolgot, de arra nem gondolt, hogy most szakad le alatta az ág.

AGGASTYÁN Az aggastyán hatalmas léptekkel, botjának széles suhintásával járt a szõlõsorok között. A helikopterrõl úgy tûnt, valaki kaszával szüretel a lugasban.

AGGAT A kisfiú szenteste délutánján szaloncukrot aggatott a fára, s mikor minden díszével megvolt, leült a fotelbe, a téli alkonyatban várta a Jézuskát. Olyan rendjén ment minden, tudta, hogy most az egyszer meg fog érkezni.

AGGÓDIK Éjfél elmúlt, az asszony izgatottan járkált a konyhában, a férje sehol. Újra és újra a férfi szavai jutottak eszébe. Ne aggódj, rossz pénz nem vész el! Az asszony elõkapta a tárcáját, idegességében már arra sem emlékezett, milyen is az a rossz pénz.

AGY Az agy rengeteget dolgozik, sok energiát elhasznál, hõt termel, s ezt a hõt megpróbálja környezetének leadni. Nyáron, kánikula idején ezért könnyebb a víz alatt gondolkodni.

ÁGY Az öreg már három éve feküdt az ágyban, ápolása semmi reménnyel nem szolgált, csak a halál napját és óráját tologatták arrébb. Mégis csinálni kellett, nem tudott mást cselekedni a lány. Néha azonban valami ellene feszült, s ilyenkor igaznak látszott elõbbre hívni a halált. De utána nem gyõzött bocsánatért esedezni, gyötörte a lelkifurdalás.

LAST_UPDATED2