Payday Loans

Keresés

A legújabb

Moliere: A fösvény PDF Nyomtatás E-mail
2011. március 26. szombat, 20:15

fuggerkontor

20:05, Vasárnap (március 27.), m1

Moliere: A fösvény
színházi közvetítés, 117 perc, 2010

rendező: Szergej Maszlobojscsikov
író: Moliere
zeneszerző: Philip Glass
operatőr: Czigány Gergely, Nemes Tibor
díszlettervező: Szergej Maszlobojscsikov
dramaturg: Lőkös Ildikó

szereplő(k):
Bánsági Ildikó (Frosine, intrikus nő)
Berzy Tamás (Idegen)
Bethlen Farkas (A rendbiztos)
Derzsi János (Simon)
Eperjes Károly (Cléante és Élise apja)
Galkó Balázs (La Fleche)
Kovács Lotti (Mariane)
Nagy Zoltán (Anselme)
Nemes Vanda (Élise)
Papp Zoltán (Jacques)

Feliratozva a Teletext 334. oldalán.
Színházi közvetítés az Új Színházból, felvételről

Az Új Színházban Moliere A fösvényét az orosz Maszlobojscsikov állította színre. A darab egyszerre a zsugoriság komédiája, de a főhős Harpagon tragédiája is, akit csak a pénz érdekel, a mások boldogsága kevésbé. Eperjes Károly a gyarlóság felmutatásával teszi emberivé a figurát, miközben megmutatja Harpagon igazi bűnét is: úgy akarja megvásárolni a pénzzel megvehetetlent, hogy haszna is legyen rajta. Nem egyszerűen csak fiatal feleséget venne magának, de még tetszeni is akar. Harpagon korunk hőse, a magát örökifjúnak képzelő öregedő bankár, aki családjának életét atyai gondoskodással fektetné be hosszú távra: Élisét férjhez adná egy gazdag, de már nem épp fiatal pénzemberhez, fiának, Cléante-nak pedig megtiltja, hogy elvegye vagyontalan szerelmét. De nem a pénztelensége a legfőbb ok: ő pályázik Marianne kezére. S két gyermeke sem látszik sokkal jobbnak apjánál: ravaszak és gátlástalanok, ha kell - de legalább nem zsugoriak. Bánsági Ildikó Frosine szerepében méltó partnere Eperjesnek, egyszerre párja és ellentéte a fösvénynek: hervadó szépasszony, még vágyott reményekkel.
Az elérhető vagyonért legyezgeti a fösvény hiúságát, ám amikor ráébred, hogy hiába vár anyagi viszonzást, átáll azokhoz a családtagokhoz, akiknek tetteit a szerelem vezérli. A végén a komédia szabályainak megfelelően mindenki megtalálja párját, a szegényről kiderül, hogy gazdag, a halottról, hogy él. Moliere-nél minden megoldódik ugyan, de a világ és az ember természet nem változik.

__________________________

fsvny

Molière
A fösvény


ISMERTETŐ

Moliere saját osztálya egyik torz jellemkinövését, a pénzimádást teszi nevetség tárgyává. A címszereplő, Harpagon cselekedeteinek egyetlen mozgató rugója a pénz. A szerelem, a család vagy az élet bármely más mozzanata csak abból a szempontból érdekli, hogy gyarapítja-e vagyonát. A riasztóan torz szenvedély őt magát boldogtalanná, a tőle függők életét pedig terhessé, elviselhetetlenné teszi. Pénze, gazdagsága nem a jólét, a gondtalanság forrása, hanem a rettegésé, a gyanakvásé. A tragikomikum akkor hág tetőfokára, amikor fösvénysége lelepleződik, és hitvány tervei összeomlanak. Végsősoron ez a színmű a pénzt legfőbb értékké tevő polgárság bírálata. Harpagon alakja nemcsak a fukarság koroktól független szimbóluma, hanem a pénzgyujtő polgár, a tőkés felismerhető őse is, az arany által kormányzott világ tipikus alakja.

(Legeza Ilona könyvismertetői)
http://mek.oszk.hu/00400/00451/#
molire-kirly

LAST_UPDATED2