Payday Loans

Keresés

A legújabb

Meleg ortodox zsidók PDF  Array Nyomtatás Array  E-mail
Zsidókérdések Magyarországon - Zsidókérdések Magyarországon

hasidim

Remegve I-ten előtt

................................................................................................................................... (Trembling Before G-d), amerikai dokumentumfilm, 2001, r: Sandi Simcha DuBowski, o: David W. Leitner, z: John Zorn
hb/E, héber hang, 84 perc


A homoszexualitás kérdését - ortodox körökben - először tette nyilvános vita tárgyává a Remegve I-ten előtt című dokumentumfilm. Az alkotók haszid és ortodox zsidókat - nőket és férfiakat -, szólaltatnak meg, akik néha rejtett kamerák előtt, olykor pedig arcukat vállalva nyilatkoznak. Vannak köztük nős férfiak, köztük egy ortodox rabbi, akik szexuális orientációjuk ellenére „ál” családi életet élnek, s vannak köztük leszbikus nők, akiket családjuk kitagadott. A szereplők néha fájdalommal és lázadó indulattal, máskor pedig humorosan és szeretetteljes módon beszélnek hitről és szexuális vonzalmakról. Vallomásaik középpontjában egy feloldhatatlan dilemma áll: miként lehet összeegyeztetni a judaizmus iránt érzett szenvedélyes elkötelezettséget a bibliai intelemmel, amely szigorúan tiltja az egyneműek szerelmét: a törvényszegőket a közösség eltaszítja magától, és I-ten szigorúan megbünteti a vétkezőket.
„Hosszú évekig látogattam ortodox közösségeket, több száz órányi interjút és
videófelvételt készítettem különböző korú férfiakkal és nőkkel. Ultra-ortodox közösségekben forgatni, ahol az emberek többsége nem jár moziba és nem néz televíziót, sokszor nehezebbnek tűnt, mint a homoszexualitás témájáról beszélni. Azok, akik vállalták, hogy felfedjék életük legrejtettebb titkait, vallási közösségükhöz és a családjukhoz való tartozásukat kockáztatták. Az egyik sokgyerekes ultra-ortodox nő például, akinek a férje nem tudta, hogy felesége leszbikus, beleegyezett, hogy megszólaljon a filmben, amennyiben arca nem látszik, és a hangját megváltoztatjuk. Úgy érezte, hogy a téma nyílt felvetése nem halogatható. Ő maga húsz évig próbált hajlamai ellen élni, míg végül lelkileg összeomlott, házassága pedig tönkrement. Találkoztam egy rabbival is, aki tizenkét évig próbálkozott azzal, hogy megszabaduljon homoszexualitásától. Persze olyanok is voltak, akik utólag nem egyeztek bele a szereplésbe, köztük egy haszid férfi, aki családja kedvéért házasodni készült. Az évek során világossá vált számomra, hogy nem kerülhetem el az összeütközést az ortodox rabbinátussal. De bármennyire tartottam is ettől a konfliktustól, az összegyűjtött anyag egy mélyen elrejtett, de létező világról tudósít.” (Sandi DuBowski)
„Kevés ember mert arcával a kamera elé állni a forgatásnál, és az ünnepeken, például sabbatkor nem filmezhettem. Én viszont azt szerettem volna, ha egyre többen szembesülnek a közösségek rejtett dimenzióival. Érdekes kísérlet volt, amikor 2000 telén egy árnyjáték eljátszására kértem meg az embereket, ahol zenekíséret mellett a haszid és ortodox élet színterei hatalmas sziluettként jelentek meg. Az egyik jelenetben egy haszid anya és családja meggyújtják a sabbati gyertyát; a másik jelenet egy mozgalmas ortodox esküvőt ábrázolt. A résztvevők - a menyasszony és a vőlegény, valamint a jelenetek többi szereplői – mind haszid és ortodox, valamint volt-haszid és volt-ortodox melegek és leszbikusok és gyermekeik voltak. Az árnyjáték láthatóvá tette a láthatatlant, a lepel mögött kialakuló élőképek megformálták a közösség rejtett arculatát.” (Sandi DuBowski)

Díjak:
Berlinale: Arany Medve a Legjobb Dokumentumfilmnek
Jeruzsálem, Jewish Experience: Fődíj
Los Angeles: Legjobb Dokumentumfilm
Chichago: Gold Plaque, Legjobb Dokumentumfilm
Seattle, Lesbian and Gay Film Fest: Közönségdíj, Legjobb Dokumentumfilm
Torino, Lesbian and Gay Film Fest: Legjobb Dokumentumfilm
Pink Apple Film Festival: Svájc, Közönségdíj
The New Festival, New York: Vito Russo Award
Washington, Jewish Film Festival: különdíj

LAST_UPDATED2