Payday Loans

Keresés

A legújabb

Izrael Shamir:Rasszista állam?
A ZSIDÓK TÖRTÉNETE - ZSIDÓSÁG A NAGYVILÁGBAN

ausw_liberation

Izrael Shamir:Rasszista állam?

Bevezető
A közbeszéd urai
Az utolsó napsütéses napok
A nagy király városa
Midász király füle
Miért támogatom a palesztinok visszatérését?
A tudatállapot
Zöld eső Jasszúfban
Óda Farriszhoz, avagy A lovag visszatérése
Ütközet Palesztináért
A Hold városa
Az újra látogatott József
Az erőszak alapköve
Konvoj Betlehembe
Az utolsó akcióhősök
Júdea hegyei
Április a legkegyetlenebb hónap
Fájdalmas Szűzanyánk
Abúdi Szent Borbála
A kedveltek városa
Galilea virágai
A Mamillai víztároló
Apokalipszis most
Zsidók és palesztinok: az első találkozás
Visszajátszás
Krisztus gyilkosai
Kik ölték meg Krisztust?
Zsidók kontra Krisztus
Keresztény cionizmus mint társadalmi neurózis
Megméretett és...
Dulcinea megbecstelenítése
Mese a két államról
A húgocska disznóságai
Egy új Portnoy panaszai
A vámpírölők
Bankárok és bankrablók
Szent Fermin fiestája
Tökfilkók
Mesebeli királyfi
Orient Expressz
Jiddis Medina
A Cion Bölcsei és a közbeszéd irányítói
Lóvá tett lovagok
A világ vándorai
A veréb és a bogár
Szüzek és harcosok
Kútmérgezés
A terror fantomja
Halloween Bali szigetén
A Szultán és a Sátán
Fogd a pénzt és fuss!
A harmadik galamb
Miss Klein látcsöve
A jó ember bűne
A vita harcművészete
A filoszemitizmus rasszizmus
A négy vak
Offenzív vagy defenzív?
Viszályrock
Veszedelmes viszonyok
Óda Cynthiához
Háború és béke
Oszd meg és uralkodj
Konklúzió: Privát békeszerződés
A szerző
Köszönetnyilvánítás
Jegyzetek

A mű eredeti címe:
Masters of Discourse (The Collected Essays of Israel Shamir)



Bevezető


A Szentföldön folyó háborút az eszmék közötti világméretű harc központi színtereként mutatják be, olyan nagy jelentőségű mai fejlemények hátterében, mint az amerikai zsidóság növekvő befolyása, a baloldal hanyatlása, a globalizáció terjedése, a globalizációellenes mozgalmak első lépései és a harmadik világháború kitörése Amerika és a harmadik világ között. A szerző, miközben keresi Palesztina felszabadításának lehetőségeit, egy átfogóbb célt is kitűzött maga elé: a közbeszéd felszabadítását. [...] E tanulmányok Palesztinát a világ modelljének tekintik. Olyan erők működnek itt, amelyek el akarják tüntetni az őshonos lakosságot, le akarják rombolni templomait és mecsetjeit, s tönkre akarják tenni természeti környezetét. De élnek ezzel szemben fellépő anyagi és szellemi, régi és új erők is, amelyek a legjobb embereket vonják be a Palesztináért folyó csata küzdelmeibe.


A közbeszéd urai
[Masters of Discourse]

Az ebben a kötetben összegyűjtött tanulmányokat 2001-2002-ben írtam, az ősi palesztinai kikötővárosban, Jaffában, a Földközi tenger keleti partján, a második intifáda, vagyis az al Aksza intifáda tombolásának idején, de témájuk nem korlátozódik a palesztinai eseményekre. A Szentföldön folyó háborút az eszmék közötti világméretű harc központi színtereként mutatják be, olyan, nagy jelentőségű mai fejlemények hátterében, mint az amerikai zsidóság növekvő befolyása ("a zsidók előretörése"), a baloldal hanyatlása, a globalizáció terjedése, a globalizációellenes mozgalmak első lépései és a harmadik világháború kitörése Amerika és a harmadik világ között. Merész próbálkozás összekötni a különböző politikai, teológiai, katonai és társadalmi szálakat, és olyan, friss koncepciókat kialakítani, amelyek új támpontokat kínálnak az elemzés és a cselekvés számára. A szerző, miközben keresi Palesztina felszabadításának lehetőségeit, egy átfogóbb célt is kitűzött maga elé: a közbeszéd felszabadítását.

A tanulmányok megpróbálják kimutatni az inherens kapcsolatot két felszabadítási mozgalom között: Palesztina felszabadulását meghozhatja a világ sokszínű mozaikjának győzelme a globalizáció mindent elborítani igyekvő szürkesége fölött, a Szellem győzelme a Mammon fölött, a közbeszéd demokratizálása, a vagyoni szakadék felszámolása és a bal és a jobboldal dialektikus egysége. De ez a felszabadulás más módon is bekövetkezhet: ha és amikor Palesztina felszabadul, akkor a közbeszéd is felszabadul, s ráadásul vereséget szenved a globalizáció, és kiegyenlítődnek a jövedelmek. E tanulmányok Palesztinát a világ modelljének tekintik. Olyan erők működnek itt, amelyek el akarják tüntetni az őshonos lakosságot, le akarják rombolni templomait és mecsetjeit, s tönkre akarják tenni természeti környezetét. De élnek ezzel szemben fellépő anyagi és szellemi, régi és új erők is, amelyek a legjobb embereket vonják be a Palesztináért folyó csata küzdelmeibe.

Ez egy szerelmi történet is. Én (hogy kerüljem a semleges "szerző" kifejezést) mélységesen szerelmes vagyok a Szentföldbe, csörgedező folyócskáiba és olajfáiba, és a népébe, az őshonos és a befogadott palesztinokba. Ősi szentélyeivel és páratlan természeti arculatával ez a föld még ma is képes összekötni az Embert és a Lelket. A Szentföld eleste olyan pontra juttathatja az emberiséget, ahonnan nincs visszatérés: ez az Ember totális leigázását jelentené. Győzelmünk viszont a szabadságot hozná el a világnak.

Izrael Samír - Jaffa


http://www.angelfire.com/zine2/judeolog/konyv2/raszallaa.htm

LAST_UPDATED2