Payday Loans

Keresés

A legújabb

Applebaum: A kommunisták mindenütt egyformák + kommentárok PDF Nyomtatás E-mail
Szomszéd népek sorsközössége
2011. január 15. szombat, 10:40

gulagknyv


Applebaum: A kommunisták mindenütt egyformák


Jelentőségében Szolzsenyicin híres, ma már klasszikus Gulag szigetcsoportja mellé lehet állítani egy amerikai hölgy magyarul 2005-ben megjelent könyvét: Anne Applebaum A Gulag története című kötetéért 2004-ben Pulitzer-díjat kapott. A tudós történész-újságíró (nem utolsósorban kétgyermekes családanya) gyakori vendég Magyarországon, és nemcsak a közép-európai, a magyarországi politikai viszonyoknak is kiváló ismerője.


– Ön kiválóan ismer bennünket, s férje, Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter jóvoltából a lengyel–magyar kapcsolatok különlegességével is tisztában lehet. Magyarországon már a kilencvenes évek eleje óta időről időre párhuzamokat vonnak a lengyel és a magyar belpolitikai helyzet alakulása között, „ a varsói gyors” kifejezés a politikai közbeszéd állandó terminusa.


– Óvatosan bánnék ezzel az általam is ismert párhuzammal. A különbségek nagyobbak, mint első pillantásra gondolnánk. Itt, önöknél két egymást váltó nagy párt van, illetve volt a közelmúltban, tehát már a pártstruktúra és a politikai erőterek is mások. Ráadásul a politikai közbeszéd is teljesen különböző, a stílus és a tartalom egyaránt. A hatalmi viszonyokban ugyancsak jelentékeny különbségek vannak bal- és jobboldal között. Szóval az egész kérdéskör jóval bonyolultabb, mint gondolnánk.

– Magyarországon a lengyel baloldallal, sőt általában az egykori szovjet blokkbeli országok kommunista utódpártjaival kapcsolatosan sokan úgy tartják, hogy mindegyik lényegesen nemzetibb szellemű, mint a magyar.

– Meglehet, de ha így is lenne, ezt nem tartom ma már annyira fontosnak, mert a lényeg az, hogy a kommunisták végső soron mindenütt egyformák. A lengyel baloldal is éppen eléggé cinikus, romlott, korrupcióra hajlamos, tehát tulajdonképpen felelőtlen a nemzetével szemben. Igaz, az utódpárt már elég kicsi és jelentéktelen, de semmivel sem többé vagy kevésbé nemzeti szemléletű, mint a hasonlók.

– A volt kommunisták mindenfelé bősz és elkötelezett kapitalistákká váltak. Nem megdöbbentő még mindig ezzel szembesülnünk?

– De igen, viszont már hozzászoktunk… Ráadásul tudjuk, hogy egyszerűen nem volt más választásuk. Nem annyira különleges dolog ez. Hogy hatalomban vagy legalább a hatalom közelében maradhassanak, ez kínálkozott az egyetlen útnak, nem volt nehéz felismerniük, hogy csak így lehet helyük ezután a nap alatt. Ami a jövőjüket illeti: a gazdasági fejlődés alakulásától függ. Attól, hogy a gazdasági élet hogyan és mennyire marad meg a szó hagyományos, „klasszikus” értelmében kapitalistának: a verseny, az üzleti világ hogyan és milyen mértékben termel ki magából más társadalmi-történelmi háttérrel rendelkező gazdag embereket. Ilyesmi történt és történik most Lengyelországban. Sok igen gazdag „kapitalista” van már, akik sohasem voltak kommunisták, semmi közük hozzájuk. Ha olyan erejű és feltételrendszerű gazdasági rendszer jön létre, amely nem tud teret, funkciót biztosítani nekik, simán el fognak tűnni.

– A mai magyar helyzet, jó fél évvel a kormányváltás után, erősödő vitáktól hangos, egyre több a kormányintézkedések elleni támadás, akárcsak az első Orbán-kabinet idején. Mik a benyomásai a magyarországi politikai helyzetről, és milyen perspektívát lát számunkra?

– Magyarországon soha senki sem optimista, ez önöknél hagyomány. Mindenki mindig azt mondja, szörnyű a helyzet, és egyre rosszabb és rosszabb… Egyetlenegyszer sem jártam itt úgy, hogy azt közölték volna velem: igen, a dolog elég jól mennek, majd… Igaz, az elmúlt nyolc évben ezt valóban nem lehetett mondani, de remélem, érthető, hogy most ezzel mást szeretnék érzékeltetni. Egyébként egyetlen példa, éppen a Gulag-kutatással kapcsolatban: ezelőtt tíz évvel egyetértettem volna, ha azt mondja, az a bizonyos kettős mérce váltig érvényesül, holokauszt és Auschwitz mindenfelé, a Gulaggal alig foglalkozik valaki, nem is nagyon tudnak róla. A dolgok változóban vannak, méghozzá radikálisan. Egyre több munka jelenik meg, egyre több kutató foglalkozik ezzel a témával, főleg a fiatalok. A nemzedékváltás jelei egyre látványosabbak. Hollywoodban nemrégiben nem akármilyen film is készült egy fantasztikus szökésről, amely a Gulagon történt. A film alapja Slawomir Rawicz Hosszú menet című, magyarul is megjelent, kitűnő könyve. Mindebből látni lehet: fokozatosan, de teljes bizonyossággal jön föl mindaz, amit a Gulag jelent és jelentenie kell, fordul a világ. Nem lehetne ezt a példát a magyar ügyekre, a magyarországi helyzetre is vonatkoztatni?

Domonkos László
MAGYAR HÍRLAP ONLINE 2010.XII.

________________________________

A kommunisták mindenhol egyformák
Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá !



82. zabpelyhes
2010-12-22 14:42:51


Nem mindenki válogatja a barátait az MSZMP KB tagjai közül, mondta Orbán Viktor nemrégen:



Pozsgai Imre: Forradalom vagy ellenforradalom?
Es jött 1956. oktober 23. Lopva, alattomosan közeledett. Sunyi bábáinak száján egy percre sem halkult el a szocializnus igéje, miközben egy nyáron át járták a Petőfi-rondót 'nemzeti sajátossagaink' körül azzal a magasztos céllal, hogy kiköszöbüljek a szocializmus épitése közben elkövetett hibákat. Majdnem sikerült nekik még a szocializmust is kiköszöbülni. Tépett szájú, hasított körmű sok kis senki, háta mögött több úri bitanggal, megcsinálta az 'Első Hazai Nemzeti Forradalmat. Hogy megis nem 'Nemzeti Szocialistanak' keresztelték vivmányukat, az talán azzal magyarázható, hogy a két szó így együtt hányingert okoz minden becsületes embernek.
A 'Nemzeti Forradalom' olyan nevezetes renegatot sorolhatott v e z e t ő i közé, mint Nagy Imre, akinek szellemi képességeit ugyan csak adóvégrehajtói karrierhez szabtak, de jellemtelensége biztositotta, hogy miniszterelnök legyen a legdühöngőbb fehérterror napjaiban.
(Petőfi Népe, Kecskemét, 1957. december 15.)


Tovaris Szűrös Összes


1987(!) február 9-én..ezt Írta a Zűrös Összesben:


Összességében azt mondhatom, hogy a Magyar Népköztársaság nemzetközi helyzete jó, hazánknak tekintélye van a világban. S ez nagy dolog.

1987 (!)
206 old Hazánk és Európa

Napjaink kommunista mozgalmának definíciószerű tömör jellemzésétAz MSZMP XIII. kongresszusánakhatározataiból kiindulva adhatjuk meg.
E szerint a nemzetközi kommunista mozgalom a társadalmi haladás legfontosabb, legkövetkezetesebb és legszervezetettebb ereje bla bla bla

Igaza van a miniszterelnök úrnak..én pl nem.
81. zabpelyhes
2010-12-22 14:10:30
Szűrös Mátyás
Pozsgai Imre
Csintalan Sándor
Kudlik Julika
Kondor Katalin
Lakatos Pál
Liszkai elvtárs _PRAVDA_főszerkesztője
Csurka István
Győri Béla : a MR párttitkára
Pálffy G. TV Híradó párttitkára
Bencsik András a Népszabadság párt
Rozgonyi et a miép alállnoka pü minisztéium főov. Székig üldözték a komcsik!

80. zabpelyhes
2010-12-22 14:09:55
1. Seszták Ágnes..a magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség lapjánál a Magyar Ifjúságnál állt ellen..
Pálffy G. István a Magyar Televízó kommunista párttikára volt..
Győri Béla _Magyar Fórum exfőszerk_ a Magyar Rádió párttitkára..
Bencsik András _ a Nagy Jenő szamizdat újságának tolvaja (Demokrata) az ajándékba kapott Andrássy úti palota büszke tulaja _ anno Népszabadság Pártrovat harcos munkatársa..
79. zabpelyhes
2010-12-22 14:09:18
Szenmihályi Szabó Péter írószövetségi KISZ titkár…
etc etc…
"Orbán: KISZ-titkár, (nem holmi mezei kisztag)
Stumpf: MSZMP, Hazafias Népfront elnökség
Boros: MSZMP titkár
Matolcsy: MSZMP
Varga: KISZ-titkár (nem holmi mezei kisztag)
Pintér: MSZMP titkár
Martonyi: MSZMP (micsoda politikai éleslátás: 1989 februárjában lett az MSZMP-ben "listázott" bolsi)
Mikola: MSZMP, Hazafias Népfront elnökség
Fónagy: MSZMP
Vonza: MSZMP
Szabadi: MSZMP, munkásôr, jelenleg börtönben?
Dr.Dajcs KISZ-titkár "
78. petersimon
2010-12-22 02:53:40
IGEN... KIVEVI ITT... ITT VALAHOGY NEM AKARNAK EGYESULNI A NAGY BEFOTTES UVEGBE
77. granada
2010-12-21 15:48:15
80! CORELLI, NE ERŐLKÖDJÖN, EZEK UGYSEM VÁLASZOLNAK, HA AZ IGAZAT KÉRDEZIK!
76. corelli
2010-12-20 16:38:48
76! Maóról is megfeledkezett, pedig ő is kinyirt vagy 40 millió embert,mondjuk nézzük meg a 2 Koreát! Az egyikben éhenhalva masíroznak a kedves vezető ( vagy egyik alteregója ) előtt, a másik az a gaz kapitakista meg az egekbe tör,az északiból menekülnének az emberek: ja az emberarc!
75. corelli
2010-12-20 16:35:06
76! Na azért a szocializmus előtt is volt ennek a hazának nagyipara, autóipara, vagy erről nem tud, csak amit az elvtársak ÉPÍTETTEK?
74. corelli
2010-12-20 16:32:50
63! Ezt írja meg már gyf nek is! Akinek egy könyve nem volt, most meg van 6 milliárdja,a sok munkából!
73. corelli
2010-12-20 16:29:28
76! Valahogy ugy van maga , ezzel a komcsi dicsérettel. mint mi a Holddal! Csak az egyik oldalát látja! A megölt 100 milliókról miért nem ír? A Gulágokról amik sokkal hamarabb voltak, mint a náci táborok. Emberarcot adtak ? Miből? az ötvenes években elvett vagyonokból, a Fekete által javasolt kölcsönből, amikor a másik már elfogyott! Az ukrán holodomor áldozatainak is ez lenne a véleményük , akiket akarattal éhen halattak? Azokinak is volt emberarcuk? Lehet, hogy az elmélet jó volt, de lám mi lett belőle?
Kik is ülnek ma is vezető poziciókban? Az elvtársakból lettek a legnagyobb urak, a néptől ismét csak elvett--privatizációnak hívták- javakból, amit 50 év alatt felépítettek,az most az ő saját vagyonuk:ez az emberarc?
72. anonymus
2010-12-19 12:43:30
73, 74, etc..

Tudvalevö az, hogy 1918-19ben az orosz kommunisták kiverték az országból az egy tucatnyi ország intervenciós seregét, akik nek a tulajdonában volt az cári orosz gazdasági élet.
Az is tudvalevö, hogy Oroszország a világ egyik legelmaradotabb országa volt, 75 %-os analfabetismussal.
Ès ebböl az országból .- dacára a bojkottnak egy véres háború minden következménye ellenére- a kommunisták egy emberöltö alatt a világ II. legnagyobb gazdasági hatalmát teremtették meg.
Hozzájárulásuk nélkül „ egy hajszál sem eshetett le a fejünkröl.”

Ugyanazt lehet mondani a kinai kommunistákról is. Nélkülük Kina még mindig a nyugati hatalmak játszótere lenne. Átvették a SU szerepét a világpolitikában, a gazdasági fejlödésben.

DDR. Születése elött leginkágg mezögazdasági terület volt. Ellátta az országot burgonyával és káposztával. Eltünésekor a világ 10. helyét elfoglaló modern ipari állam volt.

Magyarország, (talán) egy közepes fejlettségü mezögazdasági ország volt. 60% -át a népnek az agrárium foglalkoztatta. A rendszerváltáskor ez % már egy modern iparban dolgozott.
Modern, mert az üzemek nagyrésze a háború után épült.

Tehát a kommunisták voltak a XX. század motorjai DE...
A legnagyobb érdemük az, hogy az addig nememberszámba vett 100 millióknak emberiarcot adtak.
Szavazati jog, törvénybeiktatott munkaidö, ált betegellátás, fiz szabadság, szolgálati nyugdij minden alkalmazottnak, szülésiszabadság, nagyjából mindent amii ma a sociális téren élvezünk azt nekik köszönhetjúk. Sajnos, az eltünésük után nagyon sokat megvontak tölünk az utánuk jövö uraink.
71. azzazel
2010-12-18 21:25:42
Okos ez a nő-nemcsak szép..
70. vörösiszap
2010-12-18 12:31:26
a kommunisták végső soron mindenütt egyformák. cinikus, romlott, korrupcióra hajlamos, tehát tulajdonképpen felelőtlen a nemzete iránt.
69. vörösiszap
2010-12-17 08:28:03
6 évtizede Magyarország legnagyobb ellensége és fejlődésének legnagyobb gátolója... a trükkös élősködő tolvaj szocialista
68. vörösiszap
2010-12-17 08:27:34
Olyan törvényeket hoz a magyarok 2/3 felhatalmazásával az új kormány, a régi szocialista törvények helyett, hogy
Ne úszhassák meg a felelősségre vonást ezek az aljas és pofátlan elfajzott szocialista gazemberek, élükön a világszinten elhíresült tolvaj gyurcsányival
6 évtizede Magyarország legnagyobb ellensége... a trükkös élősködő tolvaj szocialista
67. MZ/X
2010-12-16 23:44:04
megyerimihaly ALIAZ BISZKU BÉLA VAGY HAVAS SZÓFIA!
66. loar
2010-12-16 21:46:04
Szeretném, ha ez igaz lenne. " A kommunisták mindenhol egyformák". Szeretném, ha a világ megszabadulna tőlük oly módon, hogy egyformán kötélre húznák valamennyiőket! Gondoljuk csak végig mit is írt róluk SZOLZSENYICIN? Ő aztán igazán ismerte őket!
65. frankzappa
2010-12-16 21:01:17
kedves Mihály, mivel világlátásunk között olyan szakadék van, amit ezen eszmecserével áthidalni nem tudjuk, sztem fölösleges is győzködni egymást. Azt azonban megjegyezném, hogy a szocializmusban is volt burzsoázia, még ha magukat nem is így nevezték. és ők a másét pocsékolták el, nem a magukét, mint Horthy alatt. A górék sajnos loptak, és meggazdagodtak belőle, elég csak a sok balatoni villát összefüggésbe hozni az akkor épült M7-es-ből kisikkasztott cementtel, stb. Most sajnos nincs időm, de máskor állok rendelkezésére. Valamint csak emlékeztetném, hogy az akkori potentátok bizony elzabrálták a polgári középosztály, zsidók, parasztpolgárok vagyonát, ingatlanát, abban laktak, és laknak mai utódaik is.
Még csak annyit: a kép, amit felidéz, bizony megkapó:
"Két fénykép: A lerombolt iskolában elkezdődik a tanítás.
Kisfiú a gyönyörű napsütésben, háttérben a Dunába szakadt Lánchíd!"
Sajnos hamis és a látszat ezt mutatta. De tegye hozzá a már akkor is teljes erővel munkálkodó kommunista-fasiszta erőket, akik a háttérben előkészítették az 1948-as gyalázatos hatalomátvételt, a kivégzéseket, a kitelepítéseket, stb.
Üdvözlettel.
64. megyerimihaly
2010-12-16 20:00:53
Frankzappa figyelmébe
Egyszer volt, de igaz volt!
Egy haladás, amely nem hátra, hanem előre mutatott

Az a húsz éves haladás, sok ingyenélőnek fájdalmas volt!
Akik persze nem győzik, most gyalázni azt a rendszert!
Nem értik, hogy miért nem köpi magát szembe az alkalmazott és a munkás, mikor a burzsoáziát munkára merte kényszeríteni!
A munkásmozgalom mártírjai aljas gazemberek voltak, az igazi mártírokat Őközöttük (ahogy szokták mondani "valamennyiűnk") között kell keresni, akik lehettek tán pár ezren is!
Akik itt maradtak!
”Ez az igazi demokrácia! Mikor Karácsony táján lehet jótékonykodni, a szegényeken sajnálkozni, hadd méltányolják az igazi szeretetet és áldozatot, amely ezen alkalommal belőlük árad feléjük!”

No de emlékezzünk egy kicsit arra a húsz évre is, amely 1945 tavaszán kezdődött!
Mikor is az átkozott ruszkik, kergetve a németet, lerombolták az országot, a németek, pedig szintén rombolva, kimenekítették a javakat a ruszkik elől!
Így kezdődött!
Két fénykép: A lerombolt iskolában elkezdődik a tanítás.
Kisfiú a gyönyörű napsütésben, háttérben a Dunába szakadt Lánchíd!

És húsz év elteltével az első népi demokratikus alkotmány megszületésétől számítva 1969 - re, igaz sok bajjal, kemény diktatúrával, amely 56 után azért fellazult! Kifizette a háborús kártérítést! Magyarország ujjá épült, teljes körű társadalombiztosítást, Ingyenes oktatást, térítésmentes egészségügyi ellátást, és kötelező teljes körű foglalkoztatást valósított meg!
Milliók tudtak kedvezményes hitellel lakáshoz, otthonhoz jutni!
Eltűnt a társadalomból a fenyegető bűnözés, a munkanélküliség, a hajléktalanság és a kiszolgáltatottság!
Elérhető távolságba került a közmegegyezés! Nem volt, egyenlősdi, hazudik, aki azt állítja, de kiemelkedően érdemtelen jövedelmekhez sem lehetett jutni! Tökéletes társadalom nem létezik ! Ez sem volt az! Mérhetetlen az, az erkölcsi fölény azonban, amelyet a szocialista társadalom a kapitalizmussal szemben képvisel!

Nos a HÚSZ év alatt ennyire haladt a szocializmus! A tudományok haladása, a javak előállításának módja szükségszerűen a végét jelenti a kapitalista termelési módnak!
Európában baleset történt!
Aki megkérdőjelezi azt a húszéves haladást az csak hitványságból, vagy sértettségből, vagy tudatlanságból teheti!
Megyeri Mihály
Debrecen 2009.-01 – 02.

63. megyerimihaly
2010-12-16 19:59:14
T Gondolkodunk!
Tekintve azonban, hogy az egyén nem tud kiszakadni, függetlenedni a társadalomtól, így csak annak a relációjában lehet és kell gondolkodni!

62. Gondolkodunk
2010-12-16 19:42:14
NINCS olyan hogy DEMOKRÁCIA, vagy SZABADSÁG!

De még lehet! :)))))

Nem rendszerekben, eszmékben kell gondolkodni, hanem emberben és mindenségben, a kettő viszonyában...

Ha ebben a relációban megtalálná a helyét, rendjét is az ember fia, utána ráérne definiálni a rendszereit is, fordítva nem megy ugyanis! :))))))))))))
61. Gondolkodunk
2010-12-16 19:37:46
62: :)))))))))
60. megyerimihaly
2010-12-16 19:21:45
A 63 utolsó mondata helyesen:
Alapvetése a társadalmi igazságosság az emberi érték a tudáson és tehetségen múljon, ne a tőketulajdonán!
59. megyerimihaly
2010-12-16 19:00:55
Ejnye ejnye!
Winston Curchil, mondott még ettől különbeket is! Csakhogy fogalama sem volt róla, mint amilyen a konszolidált még ugyan diktatúrnak nevezhető szocializmus volt!
NINCS olyan hogy DEMOKRÁCIA, vagy SZABADSÁG!
Ezek utópiák!
TURANIDA!
Mindegy, hogy minek hívjuk A szocializmust, galambfingnak, vagy államkaptaliznmusnak, bárminek!
Alapvetése a társadalmi igazságosság az emberi tudáson tehetségen és ne a tulajdon valósuljon meg!
58. haifisch
2010-12-16 19:00:47
Valahol azt olvastam,hogy a kommunizmus cion találmány!
Na jó,nem valahol,hanem tudom,hogy hol.
De nem ebben a cikkben az biztos!!
57. megyerimihaly
2010-12-16 18:45:12
59 frankzappa!
Túlzás, amint arról beszélsz, hogy gondolataid lennének!
Annál inkább vannak elfogult hazugságaid, és gyanúsítgatásaid!
A górék nem loptak, vagy ha loptak is, nem gazdagodtak meg belőle!
Mondj egyet is, ha tudsz!
Kötelező szovjet típúsú egypártrendszer volt!
Egyetlen felróható hiba, amelyből következett a
hiénák rendszerváltása!
De most szerinted, ha alkotmányunkat ismered hánypártrenszer van?
Honnan tudod hogy nekem, nem fáj Trianon?
Ott is megosztottátok a magyarságot!
Mint a világon mindenhol, itt is érvényes az a mondás!
Az még elviselhető, hogy okos ember butáskodik, de ha egy buta okoskodik, az már visszataszító!
56. enen
2010-12-16 18:11:26
És.....
Mi a külömbség a népelnyomó, a munkásmilliókat kizsákmányoló,rajtuk meggazdagodott kapitálisták között
Az évezredek folyamán sem a socialismust megelözö rendszerek sem az egyházak az istenszolgáival nem adtak annyi jót az emberiségnek mint a soc-rendszer a 70 év alatt.
Csak az emberiség ellenségei és vakok nem látják azt, mennyivel megromlott az átlagemberiség élet, föképp a sociális biztonsága az elmúlt 2 évtized alatt.

P S,:: Az amit A. Appelbaum (Zinovjev unokája?) mond vagy ir az nem Szentirás. Bossú azért, hogy a
legbosszúálóbb cion- kommunistákat, (Z-t + tsait) Stalin a hatalommal való visszaélés miatt kivégeztette.. Ezzel megakadályozta azt, hogy O-ország új Israel, Moskva új Jerusalem legyen.
De, nem ö az egyeduli postumt, kommunista gyülölö. Trotckij, Koestler, Deutscher, Montefiori + megelözte öt:
Egy ami közös: Mind askhenazy.



55. frankzappa
2010-12-16 17:27:56
Egyébként alapos a gyanúm, hogy Miska kománknak címzett gondolataink a falra hánt borsó sorsára jutnak. Ugyanis hasonlóan másokhoz, ő a magyar kádárizmus hetvenes éveit tekinti etalonnak.

Ebből a szempontból a mai gyurcsányizmus, sőt orbánizmus egyfajta aranykorként tündökölhet. Hiszen ezeknek az embereknek nemigen fáj Trianon; a magyar fiatok kivégzése, százezerszámra való elűzése; elnézi az akkori általános lopást, hiszen a górék sokat loptak ugyan, de valamicske jutott a mihályoknak is; az sem jut eszébe a mi Mihályunknak ilyenkor, hogy kamatrabszolgaságunkat Kádár apja kezdte , el minden: más eladósodás ebből következik, stb., stb. stb.
54. turanida
2010-12-16 17:16:14
Viszont az öszes IZMUS valójában valamilyen világhatalmi törekvés, egyeduralmi törekvés a népek, országok és nemzetek felett.

Mindegy, hogy párttitkároknak, multiknak, vagy világkormánynak nevezik-e a hatalom gyakorlására kijelölteket.

Annyiban "nemzetközi" játék, hogy GLOBÁLIS, viszont globálisan süllyeszti állati sorba az embereket a jelenlegi IZMUS is, meg a kommunIZMUS is.
53. Gondolkodunk
2010-12-16 16:58:10
megyerimihálynak elgondolkodásra:

"A kapitalizmusnak az a sajátos hibája, hogy egyenlőtlenül részesít a javakban.
A szocializmusnak az a sajátos erénye, hogy egyenlően részesít a nyomorban."

/Winston Churchill/


Megjegyzésem:Magyarország társadalmát pedig jó ideje ez a két -élő és hagyományos- "RENDSZERHIBA", nagy törvényszerűség -is- egyszerre sújtja, jellemzi, rombolja...


"EGY NÉP CSAK ÚGY SEMMISÜL MEG, HA ÖNMAGÁT SEMMISÍTI MEG,
ÖNMAGÁT A NÉP ÚGY SEMMISÍTI MEG, HA MÚLTJÁT MÁR NEM LÁTJA,
JELENÉBEN CSAVAROG, JÖVŐJÉBEN NEM HISZ."

/Szálasi Ferenc/
52. Ali
2010-12-16 16:51:34
53 Te idióta!
Akkor mutass egyetlen egy szocialista társadalmat amelynek nem volt /Már eddig a rövd ideig is/ legalább annyi ha nem több áldozata mint a kapitalizmusnak! Akkor ezen felül még milyen ellenérvet tudsz felsorolni! Ráadásul mutass egy igazi szocialista társadalmat! Ami nem létezik azzal szemben hogyan lehetne érveket felsorolni! Mert úgye azt te sem állitod, hogy a már létezett szocializmus,/SzU, keleti szocialista államok,Kuba stb az az./ Akkor meséld el nekem miről beszélünk!
51. frankzappa
2010-12-16 16:50:41
Mán meg ne haragudjon kend, Miska, de ellenvéleményem lenne. A kend által leírt szocializmus egy kapitalista változata megvalósult szociális piacgazdaság néven Svédországban. Ellenben az mán mégiscsak igaz, hogy a komonizmus kegyetlenebbül és rafináltabban számolt le ellenségeivel, mint a kapitalizmus. Most hirtelen csak Pol Pot, Mao, a harmincas évek Ukrajnában éhen halatott milliók, itthon 1919 és 1956 iszonyatos hazaárulásai jutnak eszembe. Nem akarom én mentegetni a "kapitalizmust", de azért ami igaz, az igaz. Mán az mög ami most van az sem nem demokrácia, sem nem kapitalizmus (legfeljebb a manchesteri kapitalizmus valamiféle torzszülöttje).
50. Gondolkodunk
2010-12-16 16:41:33
megyeri...: gondolom a lényeg ez: a "szocializmus" sem az volt Magyarországon, amit elhitetni akartak róla... :)))))))))))))))

Nem véletlen az, hogy a világ lexikonjaiban is posztkommunista országként van benn Magyarország... :)))
49. megyerimihaly
2010-12-16 16:30:37
Gyűlölet és Hazugságáradat

Sokszor feltettem a kérdést magamnak, mi okozza azt a bősz, vad és semmilyen eszköztől vissza nem riadó, hegyeket, köveket megmozgató, ráadásul megfelelő ellenérveket felsorolni sem tudó ellenállást a polgári társadalmakban a szocialista társadalommal szemben?

A legfontosabb, fentiekben már említettem az ismeretek hiánya! A propaganda gépezete, már iskolás korban szörnyű képekkel és történésekkel riasztja el az állampolgárt a szocializmustól És ez tapasztalatok híján, így él képzeletükben, felnőtt korban is.
Nyomor és szegénység, a minden közös, egyenlősdi az élet minden területén, rabság, elnyomás és kényszer!

Ha azonban tetteiket, cselekedeteiket, valamint az ezeket, magyarázó ideológiát megvizsgáljuk, akkor világossá válik számunkra a mögötte rejlő indok.

Kiderül a hazugság, és a szándék, a kapitalista gazdasági rend lényege!

A tőketulajdon, (termelőeszközök és pénztőke) kényszerének felhasználásával a (tulajdonosok) munka nélkül szerzett érdemtelen extra jövedelme (pusztán a tulajdonlással)!

A magántulajdon alapú tőke kirekeszti a javak megszerzéséből a felesleges munkaerőt!
(Munkanélküliség)

Ez az „ideológia” (demagógia) egy jól hangzó, de hamis fogalomba illeszti az egyéni és csoport érdekeket (tulajdon és vállalkozás), a szabadság fogalmába, amely nem egyéb, mint a közösség tagadása, törvényesített bűnözés, az ingyen jól élés lehetősége!

Nem véletlen tehát a polgárság (burzsoázia) ellenállása és gyalázkodása!

Röviden, tömören
Ha a kapitalizmus fejlődéstörténetét vizsgáljuk, kevés kivétellel a világ minden országában emlékművet kellene felállítani a kapitalizmus áldozatainak emlékére! Nevezhetnénk akár az emberiség szenvedéstörténetének is!

Gyarmatosító háborúkkal, vérbefojtott lázadásokkal, sztrájkokkal, gyermek és rabszolgamunkával, éhséggel, és nyomorral a világot újra felosztó világháborúkkal kikövezett út vezet a mai nyugati demokráciák jólétéhez és fejlettségéhez!

A kapitalizmus Golgotája!
Ki hát az Ördög?
A közelmúlt nemzetközi történései világos bizonyítékai a „kapitalista szabadság és demokrácia” igazi tartalmának!

48. vörösiszap
2010-12-16 16:11:19
Az egész Országot 1948 óta fojtogatta a szocialista polip
... a kommunisták és a legnagyobb tolvajuk gyurcsányi, a sleppjével
... annyi kárt okoztak Magyarország népének, aminek a feléért kivégezték volna -teljes vagyonelkobzás után - Kínában!
47. vörösiszap
2010-12-16 16:09:42
Az egész Országot 1948 óta fojtogatta a szocialista polip..
46. Gondolkodunk
2010-12-16 16:06:43
49: Orbán Viktor egyik beszédében, egy zárt előadáson közölte: "nem vagyunk kommunisták"... :)))))))))))
45. gagarin57
2010-12-16 16:00:36
Érdekesek ezek a hozzá szólások,Mindenki szid mindenkit. Végül még az is lehetséges hogy Orbán Viktor is titokban komunista. Soha nem lehet tudni. Mint ahogy a Tanu c. filmben, hogy az a gyanus, ami nem gyanus. Az viszont tény, hogy anyi kormány volt már hatalmon, és ezek egytöl egyig kapitalista kizsákmányoló rendszert szolgálták, dobták oda az országot a kapitalista hiénáknak, abban a reményben, hogy majd milyen jó lesz. A végeredményt ismerjük. Még az is megtörténhet, hogy a nép vissza sirja Gyurcsány Ferencet, mert ebben az országban már semmi nem lehetetlen.Hazugság ez is, hogy a kapitalizmus égisze alatt a világon háboruk robbantak ki sok millió áldozattal, vagy az a békés gyarmatositás szerte a világon, mely nem járt áldozatokal, és nem voltak tömeg mészárlások, mert a kapitalizmus egy szent gyülekezet. Nos akkor hol az igazság?
44. MZ/X
2010-12-16 15:58:08
A KOMMUNISTÁKTÓL KÁRTÉKONYABB ÉLŐLÉNYT ,MÉG NEM PRODUKÁLT A FÖLDI ÉLET ÉS A BIOLÓGIA ,VALAMINT AZ EMBERI EGYEDFEJLŐDÉS,TÖBBEZERÉVES TÖRTÉNELME !
-KÁRTÉKONYSÁGA ,ALJASSÁGA ,ÉS TOLVAJSÁGA ,VALAMINT BECSTELEN HAZUDOZÁSA ,MEGHALAD MINDEN FANTÁZIÁT !
-A KOMMUNISTÁK A SZOCIALISTÁK A "MAGYAR" LIBERÓSOK AZ EMBERI FAJ LEGALJAI!
43. Gondolkodunk
2010-12-16 15:42:57
46: aki keres, az talál!!! Ma, aki nem keres, nem akar se keresni, se találni, az hazudik vagy hülye, mint a tök! :))))))))))

42. javitoc
2010-12-16 15:40:44
41!
Butaság párhuzamot vonni a kommunisták és a fidesz politikusok gazdagodása közé. Mert míg az előbbiek összeharácsolt milliárdjainak egy része már kiderült, az utóbbiak meggazdagodásáról nem tudok, ha te igen, rukkolj ki vele. Segíts Kellernek, ketten biztos összehoztok valamit.
41. frankzappa
2010-12-16 15:33:50
- Applebaum, Anne: A Gulag története I-II. művei éppen olyan alapművek annak, aki tájékozódni akar a kommunizmus fertőjéről, mint pl.
- Löw: A kommunista ideológia vörös könyve (Marx és Engels a terror atyjai), vagy
- Francois Furet: Egy illúzió múltja, (Esszé a 20. század kommunista ideológiájáról), vagy
- Stéphae Curtois: A kommunizmus fekete könyve (Bűntény, terror, megtorlás).

A baj pontosan az, hogy magyar kutatások alapján, magyar nyelven még nem íródott hasonlóan alapos munka, pedig a SZU után (1919 és 1956 miatt) hazánkban mutatta ki igazán borzalmas mivoltát a kommunizmus. „Talán dünnyögj egy új mesét, / fasiszta kommunizmusét” - írja József Attilánk.
40. Gondolkodunk
2010-12-16 15:33:03
Ha pl. én vagy mások jellemzést akarnánk írni -róluk-, majd egy könyv által megjelentetni ezt az általános véleményünket, nem vagyok benne biztos, hogy eljutnánk egyáltalán a könyv kiadásáig, sőt! Mi ez, ha nem "kommunizmus", vad, hiéna-, és szabad rabló urambátyám-kapitalizmus, tisztelt Applebaum kartársnő! :)))))))))

Felterjesztem a Nobel Irodalmi-, és Béke-díjra Önöket mind, mert megérdemlik, mi az, hogy, nagyon is! :))))))))))

Bűn a középszerűség, ezért hát mind naggyá lettetek?! :))))))))))))))
39. Gondolkodunk
2010-12-16 15:31:47
Ha pl. én vagy mások jellemzést akarnánk írni, majd egy könyv által megjelentetni ezt az általános véleményünket, nem vagyok benne biztos, hogy eljutnánk egyáltalán a könyv kadásáig, sőt! Mi ez, ha nem "kommunizmus", vad, hiéna-, és szabad rabló urambátyám-kapitalizmus, tisztelt Applebaum kartársnő! :)))))))))

Felterjesztem a Nobel Irodalmi-, és Béke-díjra Önöket mind, mert megérdemlik, mi az, hogy, nagyon is! :))))))))))

Bűn a középszerűség, ezért hát mind naggyá lettetek! :))))))))))))))
38. frankzappa
2010-12-16 15:11:17
Nem is igaz, hogy egyformák lennének. Az egyik kutya, a másik meg eb.
37. lionel messi
2010-12-16 14:02:44
igen a kommunisták mindenhol egyformák ,igy gazdagodtak a fideszes politikusok is, munka nélkül sajnos senki nem kutatja az eredetét biztos ez is nagyon érdekes lenne
36. kocos
2010-12-16 14:02:19
jo kis punci
nyalnám a valagát
35. Yorick Bar,Kochba
2010-12-16 12:49:10
Az hogy "komcsi" vagy "jews" az a tudatipar álltal gyártott egyszerüsitö cimke. Igy el lehet
gondolkodás nélkül igazodni, Valami olyasmi én majd /70évesen még hallottam/
Arkagyij Rajkin. Az oroszlán után a legerösseb állat a nyuszi, ezt a cirkuszt játszuk
évek óta. A kontraszelektálódás kavalkádja okozta valóság torzitás. A végeredmény a
gazdálkodninemtudás, a tudomány ellenesség a zsákmányszerzés tekintet nélkül a
vesztességekre, ami további tudomány és emberiség ellenes valóságot gerjeszt.
A létkaraktereknek egy tesztje van a valóságcsapda, az igen-nem összefüggés a
"Power of Zero" a meghatározni merre is hajlasz te barátom a negativba vagy a pozitivba.
34. D elemér
2010-12-16 12:31:18
Az elvtársak azért ezt nem engedték amit itt 20 év alatt szét loptak sikassztottak kilora eladtak ennyire nem ment a mutyi a másik. az állami szervek ugyan ugy el lehetettlenitik az embereket csak önekik jó pénzt adnak ki épitve az aparátust hogy lehet az egyszerü embereket gallyra vágni illetve a kétkezi munkás osztályt ill rabszolgát mert már majdnem az
33. levi
2010-12-16 12:23:50
Kedves Jobbik!Nem mintha olyan fontos lenne,de származásomat illetöen,meg tartózkodási helyemet illetöen tévedésben vagy.De ha ez Téged megnyugtat akkor ok+e!Szeretném ha valahova elhelyeznéd mondjuk Mansfeld Pétert,meg Angyalt,meg Radnóti Miklóst,esetleg az a pár Nobel dijasunkat,arról nem is beszélve,hogy nem minden zsidó ember szladgál tömött erszénnyel.Képzeld el én láttam zsidó taxist,és urambocsá,még pincért is!Ezt add össze!Hihetetlen mi?Söt mi több van egy zsidó ember,akit Vámos Györgynek hivnak.Hallottál róla?Fenöhetnél hozzá!
32. Kötélgyártó
2010-12-16 12:21:17
Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin a kommunistákról:

“A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.”
Ennél már csak egy rosszabb van! Gondolom a névből kiderül, és azzal párosul!
31. turanida
2010-12-16 11:57:19
"Azt is csak loptátok."

Nem lopták, állítólag egyenesen maga Isten ajándékozta nekik.

Csak lemondtak róla, mert kevesellték Isten ajándékát, és ezért ott is hagyták. Nekik az egész föld kell még ma is.

Háát! Majd meglátjuk, Isten hogyan dönt a kérdésben.
30. Andy
2010-12-16 11:54:39
Az édes anyján vegyen erőszakot,aki ezt a zenét betette ide!!!!!
29. JOBBIK
2010-12-16 11:27:35
levi!
Asszem neked is máshol kéne a levegöt szivni.
Vagy nem? A Holt tenger környékén.
Ja még ott sem,mert az sem a tiétek.Azt is csak loptátok.
28. JOBBIK
2010-12-16 11:25:12
Miért töröltétek ki?
Ti is zsidobérencek vagytok. Mocskos banda!!!
27. Yorick Bar,Kochba
2010-12-16 11:17:39
Én köszönöm CSELE a nagyon jó irásodat, hozzá teszem hivták már öket szervezöknek
a piramis épitkezéseken beszállitókna az osmantörök eggyesült allamok hóditásai
idején. Votak keletindiai társasági menedzserek; Hivták inkvisitoroknak.. A nagy kisérlet idején amikor az ideologiai rabszolga tartást favorizálták akkor hivták kommnak. De a computeres rabszolgatartás nagyobb jövövel kecsegtet. ezértmegtanulták az euro-atlanti maszlagblalimbimblambamt.
És igy ki is alakult a feudálkapitalista kamat és hitelkommunista dzsentroid életképes
ratermett tekintély és dominancia igényt tekintett nélkül a vesztességekre érvényesitö
mindent tudó egetrengetö munkabirásu és értelmü valami csak
a valóságcsapda álltal okozott szituációban mindig az derül ki hogy ö nem érti amit
mondanak neki és neki nincs semmire ideje habár hatalmas teljesítményér követel pénzt
26. turanida
2010-12-16 10:32:53
"A csőcselék megszerezte a hatalmat,"

A hatalmat nem a csőcselék szerezte meg, hanem egészem mások a csőcselék bevetésével.

A csőcselék csak eszköz és hülye katonaság a kezükben. Értelmes emberrekkel nem lehet saját előljáróikat sorra és rendszeresen kivégeztetni, vagyis nem lehet az értelmes tömegről saját fejét leválasztani. Csak olyanokkal lehet végrehajtatni ilyen műveletekek, akik el is hiszik a műfejeknek, hogy egyáltalában szerepet kapnak majd tőlük a rendszer irányításában.

Pedig továbbra is csupán hóhéroknak használják őket.
25. levi
2010-12-16 10:31:08
22!Ki mondhatja?Talán Te?
24. gój
2010-12-16 10:26:32
"A kommunisták mindenhol egyformák"Nem igaz!A környező országokban mindíg nemzetiek voltak.Csak szerencsétlen hazánkban voltak ezek internacionalisták.Most meg liberálisok.Szóval zionok.
23. turanida
2010-12-16 10:25:53
Nem rossz meghatározás #2. táltos

22. JOBBIK
2010-12-16 10:23:55
A komcsi,az komcsi.Mindegy milyen aljbol származik.
A Szolzsenyicin leirta igaz valoját.
21. turanida
2010-12-16 10:22:40
Pénz-és hataloméhség! Ennyi a kommunisták és a kommunizmus összes állandó jellemzője.

A cári család kivégzésétől, a Tanácsköztársaság működésén át, egészen Gorbacsovig, Gyurcsányig mindenki megtapasztalhatta, aki nyitott szemmel élte át a kommunista korszakot.
20. Tibor 62
2010-12-16 10:21:25
A Fideszes kommunisták sem külömbek,ne felejtsük ell!
19. JOBBIK
2010-12-16 10:11:19
Egy ZSIDÓ nekem ne mondja meg,hogy milyenek a KOMMUNISTÁK!!!
18. moral
2010-12-16 09:58:12
Drtarrferenc Ur!Enber bensőjéből fakad, hitéből humanizmusából
Transzcendencia irja Ön.
A paraszolvencia élethez egészséghez gyógyuláshoz emberi méltósághoz,emberhez méltó létezéshez stb a teremtő természetadta elvitathatalan alapjoggal való halálosztó zsarolás adócsalás kufárkodás banditizmus.Esküszegés!A kiszolgáltatott,védtelen emberek kitervelt,aljas indokból,anyagi haszonszerzés céljából való kifejezhetetlenül ocsmányy kifosztása.Hivatássalhatalommal való becstelen visszaélés!
Emberiesség elleni büntett.
Ön a fenti megnyilatkozása okán bizonyyosan mélységesen megveti s nyilvánosan elitéli a paraszolvencia intézménye müködtetőit,müvelőit.
17. moral
2010-12-16 09:40:16
Amerikai szerző menjen a jó édes...
A világhóhér mondja másokra
16. drtarrferenc
2010-12-16 09:28:06
Kedves "Bogyó"!
Köszönöm a kissé terjengős idézeteket! A lényeg,: a pénz, a pénzhatalom NEM TESZ erkölcsössé, sem szolidárissá!
Az az ember BENSŐjéből fakad. A Hitéből, a humanizmusából. Ezeket a legszebb emberi tulajdonságokat gyakorolhatják GAZDAGok is, de ne azért, mert a pénz birtoklása révén váltak "jóvá".

Transzcendencia nékül nem ér avilág egy kalap féceszt sem...!
15. vörösiszap
2010-12-16 09:10:25
a kommunisták és a legnagyobb tolvajuk gyurcsányi, a sleppjével
... annyi kárt okoztak Magyarország népének, aminek a feléért kivégezték volna -teljes vagyonelkobzás után - Kínában!
14. vörösiszap
2010-12-16 09:09:39
Meddig mehet még, hogy egy gyurcsányi féle politikai és gazdasági bűnöző egy trükkös tolvaj
szabadon járjon-keljen, szervezkedjen bűntársaival hazánk ellen és KÖVETKEZMÉNYEK nélkül, mint aki jól végezte dolgát ócsárolja a jóérzésű és ERKÖLCSEIKBEN MÉG ÉP MAGYAROKAT?!!
13. Linus
2010-12-16 09:06:58
Gondolom hogy kinaba, eszak koraba nem zsidok a kommunistak de europaba es a volt szobjet unioba zsidoknak koszonhetjuk a tortenelem legborzalmasabb nepirtasait.
12. RM
2010-12-16 09:00:07
A cion-liberalisták mindenütt egyformák és most ők osztják az észt!
Média-zombi társadalom!
11. sissy
2010-12-16 08:42:46
Pontosan így van, hogy a komcsik lettek a kapitalisták. A nagy francia forradalom óta van így. A csőcselék megszerezte a hatalmat, ezóta övék a pénz, a hatalom, a dicsőség. Mióta a liberalizmus meghódított mindent, a feje tetejére állt a világ. Milyen különös a kommunizmus eszméjét a kapitalisták találták ki.
10. drtarrferenc
2010-12-16 08:42:18
Appelbaum szerint "a volt kommunista elit sorsa a gazdasági fejlődés alakulásától függ. Attól, hogy a gazdasági élet hogyan és mennyire marad meg a szó hagyományos értelmében kapitalistának: a verseny, az üzleti világ hogyan és milyen mértékben termel ki magából más társadalmi-történelmi háttérrel rendelkező gazdag embereket."

Drága Amatőr "Történész Nő"!
Ön szerint a gazdasági verseny, az üzleti világ termeli ki a BECSÜLETET? A HAZASZERETETET? AZ ERKÖLCSÖT?
Vagy a "társadalmi történelmi hátterű" ember (gondolom, az arisztokrata, vagy tisztességes polgár) NEM TÉNYEZŐ, ha NEM GAZDAG?

CSAK AKKOR, HA a "verseny" azzá teszi?

S akkor tisztességes lesz?

Miféle zagyvaságok ezek?
Hogy milyen a kommunistákból lett mágnások tisztessége nálunk? Demján Uram azt mondja: "a nyugdíj reform elejét veszi, hogy HATMILLIÓ mélyszegény legyen hzaánkban!" (Eddig van már három millió!!- a spontán, meg nem spontán privatizáció áldásai nyomán. A nemzeti vagyon 80 %-a a volt hatalom emberei kezében összpontosul!)

Szóval, miként tette tisztességessé a gyurcsányiakat (két fiuk már tízmilliárdos), a kókákat, meg veressfémkirályokat a NAGY VAGYON?!

SEHOGYAN!

Ön egy diverzáns amatőr és tévtanokat hírdet!!

9. kikelet
2010-12-16 08:12:06
Szolzsenyicin nagyon frappánsan jellemezte őket, Márai szintén.
8. Ray
2010-12-16 07:55:50
Jobb napokat, ...!
„7. vörös iszap
2010-12-16 07:51:17
a kommunisták és a legnagyobb tolvaj gyurcsányi, a sleppjével
... annyi kárt okoztak Magyarország népének, aminek a feléért kivégezték volna -teljes vagyonelkobzás után – Kínában!”
---
Ez Kínában van! Magyarországon szinte minden törvényes, de nem etikus! Érdekes erkölcsi tartásra vall ez a mentalitás! Az eredmény látható, érezhető!
Hajrá állampolgárok! A lejtőn megállni nagyon nehéz, de vissza fordulni még nehezebb!
7. vörösiszap
2010-12-16 07:51:17
a kommunisták és a legnagyobb tolvaj gyurcsányi, a sleppjével
... annyi kárt okoztak Magyarország népének, aminek a feléért kivégezték volna -teljes vagyonelkobzás után - Kínában!
6. ózdi Gyuri
2010-12-16 07:07:08
Persze, hogy egyformák: A vallásuk ugyanaz, pajeszt hordanak, kaftánban járnak, és mindenhol utálják őket, mert élősködők.....
5. siettoni
2010-12-16 06:36:37
Nálunk is ez történt.
4. csv
2010-12-16 06:33:06
Attilas most megint egyetértünk!
3. Spártai
2010-12-16 06:21:47
Komcsi az komcsi, független attól hogy vörös vagy éppen narancssárga ruhája van.

2. táltos
2010-12-16 06:02:51
Azt nem mondhatjuk, hogy a kommonizmus szülötte a gonoszság.
De azt igen, hogy a kommonizmus fő jellemzője a gonoszság.
Tehát a kommonizmus egyenlő a gonoszság megtestesülésével.
1. Atillas szittya
2010-12-16 06:02:41
Vigyazzunk a mezesmazos applebaumokkal! Ne feledjuk, hogy toluk kapta a vilag es hazank eddigi egeseit es szenvedeseinknek donto tobbseget. Sajnos napjainkra sem valtozott a helyzet, azert is van bajban a vilag es a mi tobbre hivatott nemzetunk.
Adjon az Isten szebb jovot!

LAST_UPDATED2