Payday Loans

Keresés

A legújabb

Haifa - Az élet (a palesztin menekülttáborban)
A ZSIDÓK TÖRTÉNETE - ZSIDÓSÁG A NAGYVILÁGBAN

22:40, Szerda (január 5.),

Haifa - Az élet
(Haifa)

palesztin-német-holland filmdráma, 73 perc, 1996

rendező: Rashid Masharawi
forgatókönyvíró: Rashid Masharawi
zeneszerző: Said Mouraad
operatőr: Ehab Assal, Edwin Verstegen
producer: Rashid Masharawi
vágó: Hadara Oren

szereplő(k):
Mohammed Bakri (Haifa)
Ahmad Abu Sal'oum (Abu Said)
Hiam Abbass (Oum Said)
Areen Omari (Szamira)
Khaled Awad (Abbas)


Haifát bolondistóknak is hihetik, ahogy Gáza utcait járja, tépett egyenruhájában, hangosan nevetve. Ráadásul állandóan a nevét viselő városba való visszatérésről mormol. Ő azonban jól ismeri az emberi természetet, hogy mindent kibír és rajta keresztül megismerjük a menekülttábor élénk figuráinak életét is és mindennapi gondjait.
Díjak: Jeruzsálem Filmfesztivál - "Mediterrán Cinema" Díj a legjobb filmért és a legjobb színészi alakítás díja, Valencia - legjobb színészi alakítás díja, Kairó Filmfesztivál - legjobb arab filmért
"A rendező a mindennapi események hűvös regisztrálására szorítkozik, a hozzáállást a nézőre bízza. Ez távolságot teremt, de a témát csak így lehet becsülettel kezelni. A film az olasz neorealista hagyományt követi." (De Filmkrant The Netherlands)


Idő szerint | Hely szerint

Vetítik: DUNA TELEVÍZIÓ: Szerda (Január 5.) 22:40

____________________________________________

Haifa – Az élet

A világ egyik legvitatottabb, legösszetettebb, legkegyetlenebb sorsú és történelmű területe, amelyen hosszú évtizedekig a zsidók, palesztinok és a szomszédos arab országok osztoztak, pontosabban 'marakodtak'. A jelenleg a Hamász radikális szervezet – és az izraeli hadsereg - uralma alatt álló másfél millió palesztinnak otthont adó Gázai övezet mindössze 42 Km hosszú és 6-10 Km széles terület, de annál komplikáltabb és veszélyesebb…

„Ha az ember álmodozik, álmodjon nagyot, mert amikor felébred az álomból, úgyse talál semmit.”

Jaffa Haifa Akka! kiabálja a félnótás menekült Haifa, aki évekkel ezelőtt kénytelen volt elhagyni szülővárosát, Haifát, és nénikéjén kívül nincsen senkije. Az övezet lakóinak korlátolt és megcsonkított életét ennek a jókedvű és mégis szomorú bolondistóknak a szemén keresztül ismerjük meg. Ott van Oum, aki betegeskedő férje és a börtönben sínylődő fia miatt aggódik, miközben minden erejével azon van, hogy fiának feleséget találjon. Kisebbik testvére, a rebellis Siad szintén hazavárja a bátyját. A 12 éves Sabah szerelmes, ami az Ő kultúrájában és vallásában nem éppen az erények közé sorolható. Visszaidézve a Híd a Wadi fölött című hasonló témájú dokumentumfilmben látott elgondolkodtató és sokkoló jelenetet, ahol az egyik zsidó kislány felteszi a kérdést egy arab apának, hogy mi lesz akkor, ha a lánya 25 évesen előáll azzal, hogy Ő önálló ember. Az apa csípőből válaszol: „Akkor lelövöm.”

http://www.dunatv.hu/musor/musorajanlo/filmek/haifa.html

LAST_UPDATED2