Payday Loans

Keresés

A legújabb

RÓZSALÁNY - zenés színpadi mű PDF Nyomtatás E-mail
5. Ének, tánc és zene

szenterzsebet

Megjelent A Rózsalány
Zenés színpadi mű CD-n Árpádházi Szent Erzsébet életéről


Újabb „sztárt” fedezhet fel magának a magyar történelem legendás alakjai között a XXI. századi közönség: CD-n már kapható az a színpadi előadásra szánt zenemű, amely egy emberközeli, hús-vér Szent Erzsébet-alak bemutatására vállalkozik. A „sztár” szónak kétségkívül van manapság némi rossz csengése, ám látnunk kell annak a folyamatnak a pozitív oldalát is, ami talán az István, a király rockopera bemutatásával vette kezdetét: újabb és újabb történelmi személyiségeink kerülnek a figyelem középpontjába, fiatalok és idősebbek fantáziáját egyaránt magával ragadva.

A Rózsalány megszületése szerencsés találkozásoknak köszönhető: Hajnal Gézának, a mű szövegírójának alapötletéhez sikerült megnyernie korunk egyik legígéretesebb fiatal zeneszerző-tehetségét, Andorka Pétert, aki zeneakadémiai tanulmányai mellett a nyári szünetekben dolgozta ki a mű partitúráját. Az ügy jelentőségét felismerte a CD kiadását finanszírozó Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány is, mely idén ünnepli a rend fennállásának 800 éves évfordulóját. (Mint tudjuk, Árpádházi Szent Erzsébet élete végén maga is a világiaknak alapított ferences rendhez csatlakozott.)

A Rózsalány megjelenése változtathat azon a sajnálatos tényen is, hogy a magyar királylány alakja manapság népszerűbb német nyelvterületeken, mint szülőhazájában, Magyarországon. Úgy tűnik, nem sokat értünk Erzsébet kivételes személyiségéből, miközben szüleit – II. András királyt és Merániai Gertrud királynét – kiemelt helyen őrzi a magyar történelmi és irodalmi emlékezet. Pedig e fordulatos sorsú királylány történetéből akár kalandfilmet is lehetne forgatni… A türingiai fejedelmi udvar ármánykodásaival dacoló romantikus szerelme az ifjú Lajos választófejedelemmel; sugárzóan szép családi élete, melynek a férj váratlan halála vet véget; a szegények szolgálatában vállalt önfeláldozó élet, mely köré csodás történetek szövődtek – érzelmektől és indulatoktól sem mentes, erős karakterű, bátor nő alakja bontakozik ki előttünk. Nem a jámbor legendák szereplője, hanem a modern ember számára is érthető, szerethető, követhető Erzsébet hús-vér személyisége ragadta meg az Andorka– Hajnal szerzőpáros fantáziáját. Első közös nagy művük bizonyára hozzájárul ahhoz, hogy Szent Erzsébet közelebb kerüljön a mai közönséghez, a fiatalok és az idősebbek szívéhez is.

A darab két felvonásos, játékideje kétszer 45-50 perc. Nem szűk értelemben vett egyházi műről van szó; Hajnal Géza alakjai a színpadon nagyon is élő, érző személyekként jelennek meg, így a mű bármely színház előadásában sikerre számíthat. A zene Andorka Péter klasszikus zenei beállítottságát és a könnyűzene mindenféle műfajában való gyakorlati jártasságát egyaránt tükrözi. Az eredmény: operai igénnyel megformált végigkomponáltság, amely kiemeli a „számok egymásután” jellegű könnyűzenei struktúrából, hangzásában pedig a nagyzenekari írásmóddal él a szerző. 

A CD a Don Bosco zenekar, a Kapisztrán kórus és számos ifjú zeneakadémista tehetség, valamint Dévai Nagy Kamilla és a Misztrál együttes közreműködésével készült.

belehallgatás: http://www.andorkapeter.hu/muvek